23.02.2014

Kitap İnceleme: Türkiye'nin Yakın Tarihi - Prof. Dr. İlber Ortaylı


Türkiye'nin Yakın Tarihi - Prof. Dr. İlber Ortaylı


İlber ORTAYLI bu kitabında, kitabın adından da anlaşıldığı üzere Osmanlı İmparatorluğu’nun yıkılışından itibaren Türkiye’nin yakın tarihinin bazı ‘seçmece’ konularını ele alıyor. 

Kitap, önsözünde de belirtildiği gibi İlber ORTAYLI’nın diğer çalışmalarından derleme yapıldığı ve konuların parça parça anlatıldığı bir özet çalışma şeklinde olmuş. Kitabın derleme yapılarak hazırlandığı aşikâr fakat birbirini takip eden konular arasında gözden kaçmayacak kadar bir kopukluk söz konusu. Bu kopukluk farklı konuları anlatırken bazı olayların tekrar tekrar anlatılmasına sebep olmuş. Misal, Tahsin Bekir Balta’nın yeni bir anayasa yapmaktansa 1924 anayasasının değiştirilmesini önerdiği -belki yazarın da bu fikre katılıyor olmasından dolayı- kitabın çeşitli bölümlerinde yer alıyor ve artık her karşılaştığımda “bunu ezberlemem mi gerekiyor acaba” hissine kapıldığımı hatırlıyorum. Bazen olayları (doğal olarak) ta eskilerden alıp getiriyor; tabiki tarihteki olayların birbiriyle bağlantılı olduğu düşünülürse bir dönemin 2 sayfaya sığdırılması, bazı olayların okuyucular tarafından zaten biliniyor kabul edilmesi ile birlikte mümkün olmuş, bu da bilindiği varsayılan bazı olayların okuyucu tarafından hatırlanmadığında konudan kopulmasına neden oluyor. Kitabın arka kapağında yazılanın aksine, kitapta yer alan konulara ilişkin İlber ORTAYLI’nın ‘sıra dışı analiz’ine pek rastlamadım, sanki yorum yapmaktan kaçınmış, olduğu gibi tarihi anlatıp geçmiş. Bu da bazı bölümlerde sanki bir tarih ders kitabı okuyormuş hissi yaratıyor okuyucuda.

Derleme bir kitap olmasının da etki ettiğini göz önünde bulundurarak şu şekilde toparlayabilirim: sürükleyiciliği biraz zayıf olan ve özgünlüğünü pek beğenmediğim bu kitapta İlber ORTAYLI’nın bilgeliğinden daha ilk sayfalardan itibaren etkilendiğimi söylemeliyim fakat bilgin olmakla iyi bir yazar olmak arasındaki fark bu kitapta kolayca anlaşılıyor.

Konuk Yazar: Levent

Not: Burada yazılanlar sadece yazarın şahsi görüşlerini yansıtmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...